Nötchokladkola

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Nötter är bland det bästa jag vet. Är de dessutom rostade blir det än bättre!
Det här är egentligen en variant på det här snickersreceptet. Man tar bara bort rånen och byter ut nötterna.

Ingredienser
Kola:
2 dl sojagrädde (för matlagning, inte den vispbara sorten)
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl socker
50 g mjölkfritt margarin
1-2 msk kakao
ev en nypa chilipulver

100 g mörk (mjölkfri) blockchoklad

100 g blandade nötter och mandlar

Gör så här
Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad gryta eller en stekpanna (inte teflon utan helst något lite tyngre). Koka upp och låt puttra utan lock på svag värme i ca 1 timme. Akta så det inte blir för varmt – brännt socker är inge vidare – rör ca var femte minut. Kontrollera med kulprov – droppa lite smet i ett glas kallt vatten, om den stelnar och går att forma till en kula är den färdig.

Rosta nötterna i en torr stekpanna. De bränns lätt vid så se till att röra hela tiden. Lägg ut dem i en hög på bakplåtsklädd och värmetålig plåt eller fat. Häll över den färdigkokta kolan. Smält blockchokladen, på svag värme i micro eller över vattenbad på spisen, och bred ut den över kolan och nötterna. Låt det hela svalna och skär sedan i lagom stora bitar. (Små bitar blir fler och är det gott som de här äter man ju alltid många oavsett hur stora det är…😉

0 Responses to “Nötchokladkola”



  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s





%d bloggare gillar detta: