Mazarinkaka

dsc_0014
Jag dissar julen i år men kan ändå inte låta bli att bjuda på några av mina favoritjulkakerecept. Här är ett av dem:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g mjölkfritt margarin
1 msk vatten

Fyllning
1 dl mandel
2 kalla kokta potatisar
75 g mjölkfritt margarin
2 dl socker
1/2 tsk kardemumma
1 dl äppelmos
3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Eventuellt mandelspån till garnering

Mat upp mjöl och socker i en matberedare eller skål. Skär margarinet i kuber. Mosa med en gaffel, eller kör matberedaren några sekunder. Tillsätt vattnet och blanda tills det blivit en smulig deg. Tryck ut degen i en kakform med löstagbara kanter, se till att det räcker en bit upp på kanterna.

Hacka mandeln (enklast i matberedare med metallkniv). Tillsätt socker, potatis, kardemumma och äppelmos. Blanda bakpulvret med vetemjölet och tillsätt även det. Rör om och häll upp fyllningen i pajskalet. Garnera med mandelspån och grädda i 200 grader i 30 minuter. Täck med aluminiumfolie om kakan börjar se mörk ut.

Om man vill ha den klassiska mazarinsmaken kan man byta ut kardemumman mot ett par droppar bittermandelarom eller två bittermandlar (dessa hackas då tillsammans med sötmandeln).

Kakan på bilden är bakade med muscovadosocker istället för strösocker, därav den mörka färgen. Det vita är florsocker som pudrats över – najs ha?

0 Responses to “Mazarinkaka”



  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s





%d bloggare gillar detta: