Dinkelbröd

Dinkelbröd

Mitt nya favoritbröd. Här med tahini och alfalfagroddar. Det finns ju aldrig riktigt några recept när jag bakar, det ena brödet blir aldrig det andra likt. De senaste gångerna har jag i alla fall gjort ungefär så här:

Ingredienser
Dag 1
2 dl hel dinkel
5 dl kokhet vatten

Häll vattnet över dinkeln och låt stå över natten.

1,5 – 2 dl surdeg (jag brukar spara några deciliter surdeg i en glasburk i kylen och sen blanda ut med ljummetvatten och rågmjöl en dag i förväg. Sen kan man återigen fylla glasburken med surdeg och ställa i kylen till nästa bak, den håller sig i ett par veckor. Resten använder man att baka på på en gång).

Dag 2
2 delar dinkelmjöl
2 delar rågmjöl
1 del vetemjöl
2 tsk salt
1-2 msk sirap (hjälper jäsningen)

Blanda allt, mjöl, surdeg, dinkel, salt och sirap, till en lös, kladdig deg. Låt stå och jäsa 3-4 timmar eller över natten. Häll upp i en smord brödform och låt jäsa ett par timmar till. Värm ugnen till 275 grader, sätt in brödet och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Linda in i en handduk och låt svalna.

0 Responses to “Dinkelbröd”



  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s





%d bloggare gillar detta: