Lussebullar!

Jag kan drömma om lussebullar, sen är de tyvärr aldrig lika goda som man tänkt sig. De här står sig dock ganska bra i jämförelse. Fantastiska nybakade! Se till att få in dem i frysen fort sen (fast först efter att de svalnat förstås) om du vill spara dem en längre tid.

Ingredienser till 30-40 bullar

200 g mjölkfritt margarin

5 dl soja- el havremjölk

2 kuvert (1g) saffran

50 g jäst (alltså 1 paket)

1 kryddmått salt

1-1 1/2 dl socker

1 dl soja- el havregrädde

16-17 dl vetemjöl

Smält margarinet, häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (om man använder torrjäst måste det vara något varmare). Stöt saffran tillsammans med lite socker i en mortel och blanda i mjölken. Lös upp jästen i lite av degspadet, tillsammans med socker och salt (torrjäst blandas med mjölet). Blanda alla ingredienser, men spara ett par deciliter av mjölet, och arbeta degen väl – så länge du orkar – först med trägaffel/sked, därefter med händerna. Med matberedare går det lättare… En välarbetade deg ger luftigare och godare bullar.

Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 1-1 1/2 timmar. Sätt ugnen på 260 grader. Baka ut degen efter önskemål. (För lussekatter: dela degen i två och därefter varje halva i fyra, sen varje fjärdedel i fyra bitar. Det ger 32 bullar. Gör S-former och garnera med russin.) Jäs i ca 10 minuter, garnera med russin (tryck ner dem ordentligt så de inte bränns!) och pensla med hälften sojagrädde hälften vatten. Grädda högt upp i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk (bakduken gör att de inte blir torra lika fort).

Annonser

0 Responses to “Lussebullar!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: